De 23 071 na lange tijd weer op bezoek in Duitsland; 05-05-2017

Het Eisenbahnmuseum Bochum en de Duitse vereniging voor spoorgeschiedenis vieren beide dit jaar een jubileum. De eerste bestaat 40 jaar, de ander alweer 50 jaar. Dat is op 29 en 30 april 2017 gezamenlijk gevierd tijdens het evenement "Ost trifft West".

Vanuit verschillende verenigingen zijn er in totaal acht verschillende varianten van stoom-, diesel- en historische elektrische locomotieven bij elkaar gebracht, het bijzondere was dat van iedere variant zowel een Oost- als een West-Duitse aanwezig was. Daarmee was er dat weekend een mooi stukje Duitse spoorweggeschiedenis te bewonderen in het Eisenbahnmuseum in Bochum.
De VSM kreeg een tijd terug een uitnodiging om met één van onze 23'ers op het evenement in Bochum aanwezig te zijn. De VSM kon daarmee de West-Duitse versie van de Baureihe 23 presenteren, als tegenhanger van de Oost-Duitse 23 1097 (welke later het computernummer 35 1097 kreeg).

Rijden in Duitsland is toch iets anders dan rijden op het Nederlandse spoorwegnet. Een definitieve toezegging kon daarom niet direct worden gegeven. Na de noodzakelijke administratieve werkzaamheden kon de 23 071 op Koningsdag op pad naar Duitsland. Het eerste deel van de reis, tot aan Bad Bentheim, kon zelfstandig afgelegd worden. Vanaf het grensstation werd in voorspan gereden met de V36 412 in verband met het ontbreken van het Duitse beveiligsysteem op de 23'er.

Tijdens het evenement was er iets meer vrijheid, vanuit het Eisenbahnmuseum werd er namelijk gependeld tussen het museum en het station van de S-Bahn Bochum Dahlhausen. Op beide dagen was de 23 071 één van de stoomlocomotieven die voor deze pendelrittten werd ingezet. Zaterdag werd er gependeld in combinatie met haar Oost-Duitse zusje de 35 1097 en op zondag met de P8 van het Eisenbahnmuseum Bochum zelf.

Maandag 1 mei, een nationale vrije dag in Duitsland, werd er nog een speciale fotodag georganiseerd. Op het depot werden vele verschillende line-up opstellingen gemaakt voor de echte spoorhobbyist. Na afloop van het evenement is de 23'er op dinsdag 2 mei weer op pad gegaan om terug te keren naar de Veluwe.

Bekijk een korte foto-impressie van dit unieke weekend:

Foto: Madil Mayouche
Foto: Eelco Koppelaar
Foto: Matthijs Kiezebrink
     
Foto: Paul Boersma
Foto: Eelco Koppelaar
Foto: Eelco Koppelaar
     
Foto: Sytze Holwerda
Foto: Eelco Koppelaar
Foto: Paul Boersma
     
Foto: Eelco Koppelaar
Foto: Matthijs Kiezebrink
Foto: Matthijs Kiezebrink

 
Tekst: Eelco Koppelaar

Ander nieuws: