Dieselloc 2412 terug op nederlandse bodem; 12-05-2009

Nadat begin 2008 een eerdere poging gedaan is om de 2412 per spoor weer terug te halen naar Nederland is het dan toch gelukt. Niet per spoor, maar per dieplader is de 2412 op 08 mei j.l. over de weg naar Nederland gekomen.

Dieselloc 2412 is na haar dienst bij de Nederlandse Spoorwegen samen met andere locomotieven ui de serie 2400/2500 verkocht aan Frankrijk om dienst te doen bij de aanleg van de hogesnelheidslijnen. De laatste jaren heeft de loc afgesteld gestaan in afwachting van sloop. Inmiddels zijn de andere machines in Frankrijk gesloopt.

In Frankrijk is de (66)2412 nog in de laatste week over het spoor gesleept naar een plek waar deze op een speciale “brugwagen” geladen kon worden. Hiervoor was een stuk straatspoor nodig met voldoende rechtstand.

Omdat in depot Beekbergen onvoldoende manoeuvreerruimte is voor het speciaal transport is er gekozen om voor het lossen gebruik te maken van de losweg in Loenen. Hier stond de VSM 636 klaar om de 2412 op sleep mee te nemen naar Beekbergen.

De loc zal bij de VSM weer bedrijfsvaardig worden en samen met de 2459 en de 2530 weer op de baan verschijnen.

     
 

Foto's: Eelco Koppelaar

Ander nieuws:

Een stoomtrein huren? Dat kan!

Huur eens een stoomtreinUw eigen stoomtrein
Er zijn veel redenen om een trein te huren. U wilt met uw personeel een uitstapje maken, of u wilt van uw huwelijk een onvergetelijke en romantische dag maken. Voor gelegenheden als deze, of voor bijvoorbeeld een jubileum of zilveren bruiloft kan onze stoomtrein als decor en vervoermiddel dienen. Lees verder...