De toekomst van de Bolkoppen; 25-08-2011

Vanaf 1994 is de VSM begonnen met het actief opsporen en behouden van de nog resterende bolkoppen. Dit begon met de AB 7704 van Dort in Stoom en eindigde met het transport van de C7838 in 2005. Vanaf het moment dat er actief werd gezocht naar bolkoppen is er ook actief gezocht naar onderdelen van deze rijtuigen en geplukt uit sloop materieel wat te gebruiken viel.
Nu, sinds een paar jaar, is de VSM bezig met het onderzoek naar de achtergronden van de rijtuigen, de originele staat, en wat te doen met de restauratie.

Tijdens Terug naar Toen zullen er drie bolkoppen rond de draaischijf tentoon worden gesteld. Het gaat hier om het vooroorlogse exemplaar ABC 7301, een plan D en een plan K. In één van beide rijtuigen zal een expositie worden gehouden met de historie van de rijtuigen en een greep uit het restauratie plan.

Bent u geïnteresseerd in deze rijtuigen en heeft u zelf interesse om achter de schermen mee te werken? Dan kunt u bij de medewerkers die zich bij deze rijtuigen tijdens Terug naar Toen bevinden met vragen terecht.

Foto: Martijn Haman

Ander nieuws: