Foto: Sander Clarisse

Weer een stukje klassiek Seinwezen; 13-05-2012

Tussen de normale infra-baanwerkzaamheden door wordt er ook nog aan hobby gedaan door de infra-ploeg. Stap voor stap wordt het baanvak voorzien van klassieke seinpalen.

Deze karakteristieke seinen verlevendigen het stationsbeeld en passen in de wens voor onze treinen een omgeving te creëren zoals die in Nederland in de jaren '50 en '60 aangetroffen kon worden. In Beekbergen werd een belangrijke mijlpaal bereikt doordat het bordessein aan de Apeldoornse zijde geplaatst werd.
In de beginjaren van de VSM is er veel klassiek Seinwezen materiaal verzameld. Niet alleen naar de Achterhoek en de Betuwe maar ook verder naar Limburg en bijvoorbeeld Alphen aan de Rijn werden transporten georganiseerd. Daarbij werd veel handkracht gebruikt. Een vrachtauto met hydraulische laadklep was al een (noodzakelijke) luxe. Met de toen moeizaam verzamelde materialen is indertijd een plan gemaakt om in ieder geval de stations Beekbergen en Loenen van realistisch opgestelde seinen te voorzien.

Het bordessein dat nu in Beekbergen staat te pronken met haar vleugels past in dat plaatje. En vormt een fraai authentiek fotopunt.

Foto: Erik Janssen
Foto: Erik Janssen
   
Foto: Coen Hesp
Foto: Erik Janssen

 
Tekst: Arnold Willemsen en Bart Jaspers

Ander nieuws: