Dieseldag bij de VSM: Bulderen door Beekbergen - Daveren door Dieren; 18-06-2016

Op zaterdag 7 mei organiseerde de VSM sinds lange tijd op veler verzoek weer een dieseldag. Verschillende grote en kleine diesellocomotieven kwamen in actie voor verschillende reizigers- en goederentreinen op de Koningslijn.

In de ochtend van 7 mei worden de dienstdoende diesellocomotieven door de machinisten nagelopen alvorens deze worden gestart. De 116, 636, 2299, 2412, 2459 en de 2530 zijn in actie gekomen tijdens de dieseldag. Als eerste vertrok de excursietrein met drie locomotieven uit de serie 2400/2500 naar Apeldoorn om de deelnemers op te halen, de 2299 reed op blokafstand achter deze trein aan met een fraaie goederentrein voor de eerste fotostop in Apeldoorn.

Ter hoogte van de snelweg aan de rand van Apeldoorn werd de eerste fotostop gehouden, hier kwam zowel de combinatie 2412, 2530 en 2459 met de excursietrein, de 2299 met goederentrein en de losse 2412 voor de lens van de fotograven.

Even verderop werd de volgende fotostop gepland, ter hoogte van het voorsein van station Beekbergen. Als verassing voor de deelnemers kwam daar de 2412 met een historisch verantwoorde goederentrein aanrijden. Ondertussen werd er in Beekbergen druk gerangeerd om een fraaie line-up mogelijk te maken met alle aanwezige locomotieven van de serie 2400/2500. Nadat iedereen bij het voorsein klaar was met fotograferen vertrok de excursietrein naar Beekbergen. Hier stond de line-up op het programma, was er gelegenheid tot het houden van een lunchpauze en werd de 2530 op de draaischijf gedraaid.

Na de pauze stond de fotostop nabij de Halte Immenbergweg op het programma, hier kwamen vier verschillende samengestelde goederentreinen langs de fototoestellen van de deelnemers. Deze vier goederentreinen werden vervolgens nogmaals op de gevoelige plaats vastgelegd net buiten station Loenen.

De excursietrein heeft de deelnemers afgezet bij het station van Eerbeek, hier stond het hoogtepunt van de dag op het programma. Langs het perronspoor stond een goederentrein te wachten op wat komen gaat. Even later verscheen uit de richting Beekbergen de Oersik 116 en haalde één goederenwagen van de trein en plaatste deze op het kopspoor naast het station. Een beeld dat vroeger een dagelijkse gebeurtenis was op dit station.

Het programma was inmiddels al flink uitgelopen en de zon ging langzaam onder, het werd de hoogste tijd om terug te keren naar Apeldoorn. Helaas zijn enkele fotostops komen te vervallen, als afsluiter van de dag stond nog een line-up van de 2412, 2459 en 2530 op het programma op het station van Apeldoorn. Brullende motoren, voor het bekende karakteristieke rookpluimpje zorgde voor een grote glimlach op de gezichten van de deelnemers en werden de laatste foto’s geschoten voordat het tijd was om weer terug te keren naar huis.

Onderstaand kunt u een selectie van de vele gemaakte foto’s tijdens de dieseldag bekijken:

Foto: Remco Pollé
Foto: Chris Westerduin
Foto: Chris Westerduin
     
Foto: Chris Westerduin
Foto: Chris Westerduin
Foto: Elvira Wijshake
     
Foto: Peter Wijshake
Foto: Peter Wijshake
Foto: Elvira Wijshake
     
Foto: Joyce Roskam
Foto: Peter Wijshake
Foto: Peter Wijshake
     
Foto: Joyce Roskam
Foto: Chris Westerduin
Foto: Remco Pollé

 
Tekst: Remco Pollé

Ander nieuws: