Stoomtrein is één van de leukste uitjes van Gelderland; 17-03-2019

Foto: Eelco Koppelaar
 

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij is derde geworden in de verkiezing "Leukste uitje van Gelderland 2019", dit werd bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Hart van Holland te Nijkerk. Tijdens deze ANWB-verkiezing brachten ANWB-leden in totaal 63.000 stemmen uit op het uitje dat zij het meest waarderen, zowel voor de landelijke als provinciale verkiezing.

Het Nederlands Bakkerijmuseum is verkozen tot het leukste uitje van de provincie, ’t Veluws Zandsculpturenfestijn op de tweede plaats en de VSM volgt op plek drie. Tien uitjes waren in totaal in de race voor de felbegeerde titel van het "Leukste uitje van Gelderland 2019". Andere genomineerde waren het Elisabeth Weeshuis Museum in (Culemborg), Klimbos Achterhoek, Klimbos Veluwe, Marius van Dokkum Museum (Harderwijk), MuZIEum (Nijmegen), Natuurpark Berg en Bos (Apeldoorn) en de Pannenkoekenboot (Nijmegen).

Over de VSM wordt onder andere gezegd: “Een onvoorstelbaar mooi stuk cultureel erfgoed dat voor iedereen goed toegankelijk is met uiterst deskundig en vriendelijk personeel (vrijwilligers). Een absolute MUST voor alle opa's, vaders met kinderen en kleinkinderen.”. De vrijwilligers zijn dan ook enorm trots op het behalen van de derde plaats in deze verkiezing, met veel passie worden menig vrij uurtjes besteed aan de instandhouding van dit erfgoed.

Jaarlijks organiseert de ANWB de verkiezing van het "Leukste uitje van Nederland". In de voorgaande jaren heeft de VSM wel de top 10 weten te behalen, maar vielen zij niet eerder in de prijzen. Waar een gedeelte van de top 10 dit jaar nieuw is in de lijst, heeft de VSM het grootste deel van haar concurrentie achter zich gelaten en door weten te stomen naar de derde plaats.

Voor de landelijke verkiezing van het "Leukste uitje van Nederland" nomineerde de ANWB tien uitjes. Dit jaar is de Efteling verkozen tot leukste uitje. Dierenpark Amersfoort behaalde de tweede plaats en GaiaZOO is derde geworden.

Afgelopen winter hebben de vrijwilligers van de VSM hard gewerkt aan het groot onderhoud, zo zijn vele locomotieven, rijtuigen en de spoorlijn weer onder handen genomen. Traditioneel opent de VSM met Pasen weer haar rijseizoen, dit jaar is er extra hard gewerkt om al op 14 april onder stoom te komen op de Veluwe. Op zon- en feestdagen en in schoolvakanties stoomt de VSM tussen Apeldoorn en Dieren.

Foto: ANWB

 
Tekst: Remco Pollé

Ander nieuws: