Voorjaarskriebels bij de VSM-Infraploeg; 25-03-2011

In de afgelopen periode heeft de VSM Infraploeg weer de nodige werkzaamheden aan de infrastructuur verricht. Naast de 'periodieke' activiteiten als het snoeien langs de lijn en het herstellen van aangereden schrikhekken, zijn er de afgelopen periode een aantal interessante dingen gebeurd.

Museumstoomdepot
Het Museumstoomdepot begint langzaam op een echt hisorisch depot te lijken. De afgelopen tijd is er rond de draaischijf weer het nodige aangepakt.
Zo is er onder andere een groot deel bestraat met historische klinkers, verder is het overpad achter de draaischijf aangepakt zodat de bereikbaarheid van de opgeslagen materialen beter is geworden.

Spoorbouw
Dwarsliggers 'steken'
Afgelopen maanden zijn er zo'n 320 dwarsliggers 'gestoken' langs de lijn. 'Steken' is spoorjargon voor het vervangen van enkele dwarsliggers in de spoorbaan. Tussen de Broeksweg en de Ringlaan in Eerbeek zijn 270 dwarsliggers vervangen. Om de zoveel dwarsliggers wordt er dan een vervangen. Ditzelfde is gebeurd in Dieren tussen de Geitenbergweg en de Spankerenseweg. De dwarsliggers worden vervolgens nog onderstopt met ballast door een stopmachine, zodat alles weer veilig bereidbaar is.

Wisselbouw
Aan de rand van het Museumstoomdepot is de Infraploeg enkele weken bezig geweest om de dwarsliggers van wissel 11 te vervangen. De houten (spoorjargon voor bielzen) van het wissel naar het kopperron 11 begonnen slecht te worden, dus tijd voor nieuwe. Het wissel werd compleet gedemonteerd waarna de houten verwijderd konden worden.
Daarna was het natuurlijk weer de bedoeling om het wissel volgens de tekeningen terug te bouwen. Dit gebeurde onder deskundige leiding. Hierbij is ook maar gelijk een tongbeweging van het wissel vervangen. Tevens is er direct rekening mee gehouden om een zogenaamd historisch wisselvaantje bij het wissel te kunnen monteren in de toekomst. Nu is het wachten op de stopmachine die begin april langskomt om het wissel weer op de juiste hoogte en ligging te brengen.
Het resultaat mag er wezen, het wissel ziet er weer als nieuw uit!

Hieronder ziet u een korte foto-reportage van de verschillende werkzaamheden, op de fotopagina is een uitgebreid foto verslag te bekijken.

Foto: Erik Janssen
Foto: Erik Janssen
Foto: Erik Janssen
     
Foto: Erik Janssen
Foto: Marleen Sluijs
Foto: Remco Pollé
     
Foto: Remco Pollé
Foto: Remco Pollé
Foto: Erik Janssen

Ander nieuws: