De 23 071 staat weer onder stoom!; 17-08-2011

Zoals u eerder al heeft gelezen zijn er aan de 23 071 afgelopen winter grote ketelwerkzaamheden uitgevoerd. Zo is de loc voorzien van bijna 1000 nieuwe ankers (verbindingen tussen binnen- en buitenvuurkist): alle hemelankers zijn vernieuwd en zeer veel vaste en beweegbare steunbouten. Verder is er een nieuwe topplaat geplaatst en zijn er een aantal wasluikzittingen vervangen.

Nadat de ketellasser klaar was met zijn laswerk is de lok persklaar gemaakt. Eerst is de ketel zeer zorgvuldig uitgespoeld. Dit was noodzakelijk omdat er nog veel slakresten van het "gutsen" (losbranden van de oude ankers) en snijden, in de ketel waren achtergebleven.

Nadat de ketel gewassen was is deze dichtgebouwd. Denk hierbij aan peilglaskranen, wasluiken, afsluiters, kattekop, domdeksel, enz. Eenmaal dichtgebouwd is de ketel voor het eerst onder waterdruk gebracht. Geleidelijk aan liep de spanning op richting de 21 bar. Na nog wat herstel werkzaamheden werd de ketel gekeurd door Loyds (voorheen Stoomwezen).

Na de (goed)keuring kwam stond ons nog een grote klus te wachten. Namelijk het opbouwen van de loc. Alle beplating, onderdelen in het machinistenhuis en rondom de vuurkist waren gedemonteerd. Nadat alles weer in elkaar gezet was kwam het grote moment eraan:

"Het eerste vuur"
Na bijna een jaar in groot onderhoud te zijn geweest hebben is de loc voor het eerst weer onder stoom gebracht. Het proefstoken met als doel "kijken of ie het weer doet" is naar alle tevredenheid gegaan. Daarna zijn nog enkele dagen gebruikt om de lok volledig af te werken en is de 23 071 in dienst genomen: "We hebben er weer een goeie 23er bij die weer heel wat jaren mee kan!".

In de volgende Koppelstang zal uitgebreid stil worden gestaan bij deze klus. Bent u nog geen donateur, maar wilt u wel graag de Koppelstang ontvangen? Kijk dan hier voor meer informatie.

Omdat dit een tot op heden vrij bijzondere klus is, is er nu ook de kans om toch wat ongebruikelijke foto's te maken. Binnenkort zullen hier meer van dit soort bijzondere foto's te zien zijn.

     
     
     
 

Foto's: Jerry Pasman, Eelco de Graaf, Arnold Willemsen en Remco Pollé

Ander nieuws: