Oude tijden herleven met dieselloc 2233 op de Veluwe; 05-05-2013

In de jaren vijftig wilde de Nederlandsche Spoorwegen zo snel mogelijk de stoomtractie volledig vervangen. Hiertoe werden verschillende soorten diesellocomotieven besteld, onder andere de serie 2200/2300. Ook de VSM beschikt over een aantal van deze locomotieven.

Gedurende de afgelopen periode is er door de dieselploeg gewerkt aan de 2233. Als eerste werd de elektrische installatie nagelopen, zo zijn er o.a. nieuwe accu’s geplaatst. Ook de Stork Superior achtcilinder in lijn werd technisch nagekeken.
Na drie jaar stilstand kwam de 2233 weer tot leven met de welbekende karakteristieke rookpluim.

Bij deze serie locomotieven is het mogelijk om meerdere locs vanuit de voorste loc te bedienen. Deze vorm van meervoudige tractie was een van de belangrijkste eisen die bij de bestelling van de locomotieven werd gesteld.
Ze werden vroeger namelijk veelvuldig gebruikt voor het rijden van zware goederentreinen, zoals ertstreinen, vanuit de Rotterdamse haven.

Donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) zal de 2233 samen met de 2299 te zien zijn voor de goederentreinen tussen Beekbergen en Loenen. Daarnaast rijden er drie stoomlocomotieven met reizigerstreinen tussen Apeldoorn-Beekbergen-Loenen.

Foto's: Remco Pollé

 
Tekst: Remco Pollé

Ander nieuws: