Spoorwegovergang Harderwijk overgedragen aan de VSM; 25-05-11

De spoorwegovergang van het industriespoorlijntje aan de Melis Stokelaan in Harderwijk is op vrijdag 20 mei overgedragen aan de VSM. Het materieel zal op onze museumlijn opnieuw worden gebruikt.

De voormalige industriespoorlijn die vanaf Harderwijk naar de Flevoweg liep, is al jaren geleden buiten dienst gesteld. Het grootste deel van de rails is allang verwijderd. De spoorwegovergang aan de Melis Stokelaan is nog het enigste deel van het industriespoorlijntje dat nog resteert.

Het treinverkeer liep in de jaren negentig erg terug. Een van de laatste treinen op dat stuk spoor was de meettrein "Jules". Uiteindelijk werd de verbinding helemaal niet meer gebruikt en werd zij stukje voor stukje afgebroken om plaats te maken voor de gerenoveerde N302. Alleen de spoorwegovergang in de Melis Stokelaan ligt er nu nog met de overwegplaten, het spoor, de knipperlichten, de relaiskast, het S-bord en de plaatjes waar de bedieningskastjes op zaten.

Als dank heeft de VSM 75 vrijkaartjes aan de leerlingen van voortgezet speciaal onderwijs De Lelie in Harderwijk gegeven.

Foto's: Jan-Hein van Stek

Ander nieuws: