Overwegvernieuwing tussen Beekbergen en Loenen; 03-02-2016

Gedurende de afgelopen dagen is er door de infraploeg van de VSM hard gewerkt om de overweg "Het Haselt" te vervangen, deze overweg ligt net buiten het Museumstoomdepot Beekbergen in de richting van Loenen.

Precies in deze overweg liggen twee zogenaamde raillassen (verbinding van spoorstaven), deze zorgde voor wat verzakking waardoor schade ontstond aan het uit asfalt bestaande wegdek. Op vrijdag 29 januari werd de overweg geheel gedemonteerd en werd het asfalt afgevoerd. Direct na het demonteren werd de oorzaak van de verzakking verholpen, daarbij werden direct de dwarsliggers vervangen en op onderlinge gelijke afstand van 60 centimeter gelegd. Tijdens de vernieuwing zal het asfalt niet meer terugkomen, doordat de dwarsligger op gelijke afstand zijn gelegd is er aan de voorwaarde voldaan om gemakkelijk betonnen overwegplaten te kunnen plaatsen.

De raillassen midden in de overweg werden op maandag 1 februari middels Thermietlassen aan elkaar gelast door VolkerRail. Thermietlassen is een techniek waarbij spoorrails met een zeer hoge temperatuur aan elkaar worden gelast, dit gebeurt met thermiet (mengsel van ijzeroxide en aluminiumpoeder). Na het lassen zijn twee nieuwe raillassen aangebracht door de VSM-infraploeg, deze zijn geplaatst net buiten de overweg zodat deze wel makkelijk bereikbaar zijn. Als laatste kon de overweg weer dicht worden gelegd met de betonnen overwegplaten, waarna "Het Haselt" weer kon worden opengesteld voor het weg- en railverkeer.

Hieronder een korte foto-impressie.

     

Foto's: Frits Veldhuis

 
Tekst: Coen Hesp

Ander nieuws: