De Koningslijn met prinsen en prinsessen; 14-06-2014

Koning Willem III was een vorst die veelvuldig op Het Loo te vinden was en ook zijn betrokkenheid bij Apeldoorn was tamelijk groot. Als rond 1870 plannen worden gemaakt voor een een spoorlijn van Amsterdam over Apeldorn naar Zutphen, pleit Koning Willem III voor een aftakking naar Paleis het Loo. In 1886 waren deze spoorlijnen zo goed als klaar en werd het initiatief genomen voor de aanleg van een lokale spoorlijn van Apeldoorn naar Dieren en naar Hattemerbroek: "De Koningslijn".

In het Pinksterweekend stond de VSM stil bij de viering van 200 jaar Koninkrijk. Alle kinderen t/m 11 jaar die verkleed kwamen als prins of prinses mochten gratis reizen. Veel kinderen en vooral hun ouders hebben het indringende geluid van de stoomfluit, de stoomontwikkeling en de trekkracht van de machtige stoomlocomotief tijdens een retourrit over de meer dan honderd jaar oude Koningslijn kunnen ervaren.

Koning Willem I (beter bekend als de Kanalenkoning) heeft een belangrijke rol gespeeld in de aanleg van het Apeldoorns Kanaal. Op 1e en 2e Pinksterdag was er een fietstocht uitgezet langs het Kanaal in aansluiting op de stoomtreinritten. Eén van onze gerestaureerde goederenwagen heeft in de trein meegereden voor het fietsvervoer.

Hieronder kunt u enkele foto's bekijken van het Pinksterweekend met "hoog koninklijk bezoek".

Foto: Remco Pollé
Foto: Remco Pollé
     
Foto: Eelco Koppelaar
Foto: Remco Pollé
     
Foto: Remco Pollé
Foto: Eelco Koppelaar
Foto: Eelco Koppelaar

 
Tekst: Remco Pollé

Ander nieuws: