De eerste stoomtrein over de Hanzelijn; 20-12-2010

Op 12 december, precies twee jaar voor de officiƫle ingebruikname van de Hanzelijn, reed onze stoomtrein over de Hanzelijn tussen Dronten en Lelystad. Tijdens de familiedag van het HanzaRailTeam reden de 23 076 en 52 3879 samen met de Oostenrijkers en Mitropa-restauratie over het nieuw aangelegde spoor.

Op deze vroege zondagochtend reed de trein van Beekbergen via onder andere Apeldoorn, Amersfoort en Almere naar Lelystad. Daarna ging de reis verder over de Hanzelijn naar de inhaalsporen van Swifterbant. Aldaar werden beide machines van vers water voorzien voor de drie pendelritten. Na het waternemen kon er verder worden gereden naar station Dronten.

Op het perron van station Dronten gaf burgemeester Aat de Jonge van Dronten het vertreksein voor de eerste pendelrit. Daarmee is er een historische mijlpaal bereikt tijdens de bouw van de Hanzelijn, het betrof namelijk de allereerste reizigerstrein. Met een snelheid van 40 km/h reed de trein naar de van inhaalsporen Swifterbant en terug naar Dronten.

Aan het eind van de dag reed de trein via dezelfde route terug naar Beekbergen. De verbinding tussen Lelystad, Dronten en Zwolle moet op 12-12-2012 klaar zijn.

Meer foto's zijn te vinden op de fotopagina, een filmpje is te vinden op de filmpagina.

Foto: Erwin Nieuwenhuis
Foto: Remco Pollé
Foto: Eelco Koppelaar
     
Foto: Rob van Ee
Foto: Bas De Vente
Foto: Martijn Schurink
     

Ander nieuws: