De 50 3654-6 staat weer onder stoom!; 30-04-2013

Foto: Rick Dijkstra

De afgelopen drie jaar zijn de vrijwilligers van de VSM naast het reguliere onderhoud, ook druk bezig geweest met het weer in dienst stellen van de 50 3654-6. Deze loc is sinds september 2008 uit dienst genomen bij de VSM. Nadat onze "olie 50er" in 2010 op de baan kwam, was het tijd om met het volgende project aan de gang te gaan: de 50 3654-6.

Het was niet alleen een optische opknapbeurt, maar ook zijn vele onderdelen gereviseerd die voor het menselijk oog niet direct zichtbaar zijn. Zo zijn bijvoorbeeld alle assen onder de loc vandaan geweest voor een grondige inspectie. Ook zijn er vele nieuwe pennen en bussen gemaakt voor o.a. het remwerk en de evenaren van de veerpakketten. Tot slot zijn ook alle hoofdlagers en stangenlagers vervangen of pas gemaakt.
Voor het oog is er echter ook weldegelijk iets veranderd. De lok heeft de tender teruggekregen waarmee zij het laatst dienst heeft gedaan in de voormalige DDR. Een zo genoemde "neubau tender", deze tender is naast een schilderbeurt ook compleet gereviseerd.

Nadat we verschillende proefritten hebben gereden achter een dieselloc, was het op donderdag 25 april dan eindelijk zover... De 50 3654-6 kon worden opgestookt om de dag erop zelfstandig te kunnen proefrijden. Dit was voor onze medewerkers uiteraard een spannend moment, omdat nu "de stangen de wielen in beweging zetten" in plaats van andersom tijdens de eerdere proefritten achter de dieselloc. Nadat de proefrit succesvol was verlopen, is de loc op zaterdag 27 april officieel in dienst genomen met een extra gezelschapstrein op de VSM-lijn.

Donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) zal de loc weer onder stoom te zien zijn! Samen met twee van onze andere stoomlocomotieven zal ze die dag pendelen tussen Apeldoorn-Beekbergen-Loenen.

Hieronder kunt u een korte fotoreportage bekijken van de afgelopen periode.

     
     

Foto's: Jerry Pasman

 
Tekst: Jerry Pasman

Ander nieuws: