2011 het jaar van de 50 3654; 25-12-2010

Het streven is om in 2011 de 50 3654 weer rijvaardig te hebben.

Sinds eind november 2010 wordt hier door een ploeg mensen aan gewerkt. De loc moet zoals wij het noemen "omhoog". Dat houdt in dat de loc van de assen af moet. Dit is noodzakelijk omdat de hoofdlagers geïnspecteerd moeten worden.
Ook moeten er diverse werkzaamheden aan de ketel gebeuren, zoals het vervangen van de beweegbare steunbouten in de buik van de verbrandingskamer.

Door plaatsgebrek in de loods te Beekbergen (er was nog een hoofdlijnrit met de 52 3879 en de 23 076 naar de Hanzelijn) is al het nodige werk buiten verricht. Zo zijn alle ketelafsluiters ingeschuurd en gereviseerd en al weer terug gemonteerd op de loc. De ketelbeplating rondom de buik van de verbrandingskamer is al verwijderd. Inmiddels is ook het drijfwerk gedemonteerd en opgeslagen in een hiervoor bestemde goederenwagen.
De tender is van de 52 3879 afgehaald en zo staat de "50er" nu samen met de 52 3879 en 23 071 op spoor 6 in de loods.
Nu de lok boven de put staat, kunnen we aan de onderkant het nodige gaan demonteren. Denk hierbij aan de zandleidingen, het remwerk, de moeren van de stelkeilen en sluitstukken. Die kunnen dan alvast gangbaar gemaakt worden, zodat het in de werkplaats in Apeldoorn allemaal makkelijk los is te halen. De sluitstukken en stelkeilen kunnen nog niet helemaal los gehaald worden, omdat de loc nog naar Apeldoorn versleept moet worden.

Als de loc eenmaal omhoog staat zullen ook alle hoofdlagers losgehaald en gecontroleerd gaan worden. Pas dan zal blijken hoeveel werk ons werkelijk nog te wachten staat.
Wordt vervolgd...

     
 

Foto's: Eelco de Graaf, Ricardo van Beelen en Jerry Pasman

Ander nieuws: