Een “nieuwe” stoomlocomotief bij de VSM; 30-10-2015

Vol trots kunnen wij mededelen dat er een “nieuwe” stoomlocomotief is toegevoegd aan de omvangrijke materieelcollectie van de VSM. Na een onderhandelingsperiode van ruim 4,5 jaar is vandaag het overnamecontract getekend van stoomlocomotief 41 241.

De 41 241 is gebouwd in 1939 door Lokomotivfabrik Borsig in Duitsland en is ontworpen voor het rijden van snelgoederentreinen in Duitsland. Na haar buitendienststelling door de Deutsche Bundesbahn in 1976 is ze in 1991 door AW Meiningen gereviseerd om de museumdienst in te gaan. In 1999 is de loc vervolgens weer uit dienst gegaan. Sinds december 2006 heeft deze machine onderdak gevonden bij de collega’s van de SSN in Rotterdam, hier is ze gestald door de Dampflok-Tradition Oberhausen vanwege ruimtegebrek in Duitsland. De 41 heeft een vermogen van maar liefst 1950 PK en kan een maximale snelheid behalen van 90 km/h.

Op vrijdag 30 oktober 2015 is de handtekening gezet onder het overnamecontract. De locomotief zal binnenkort naar het Museumstoomdepot Beekbergen worden getransporteerd om weer rijvaardig gemaakt te worden. Bij de VSM zal ze weer worden omgebouwd van olie- naar kolenstook. Het is nog niet bekend wanneer de 41’er onder stoom zal komen op de Koningslijn.

Blijf onze website in de gaten houden voor het laatste nieuws rondom deze bijzondere overname.

Foto: Erwin Nieuwenhuis
Foto: Herbert Kugel
Foto: Sander Husen

 
Tekst: Erwin Nieuwenhuis en Remco Pollé

Ander nieuws: