Oostenrijker pakwagen klaar voor komende seizoenen; 07-03-2016

De BD 251, beter bekend als de Oostenrijker pakwagen, was deze winter toe aan een zogenaamde C-beurt. Dit is een grote onderhoudsbeurt waarbij vele componenten geïnspecteerd en beproefd moeten worden op een goede en juiste werking.

De verf op het rijtuig was door de jaren heen ook wat minder fraai geworden, om deze reden werd besloten het rijtuig binnen te nemen in onze hoofdwerkplaats in Apeldoorn. Hier kon zij volledig worden geschilderd, daarnaast kon direct de onderhoudsbeurt binnen worden uitgevoerd.
Als eerste is het complete remsysteem onder het rijtuig vandaan gehaald en schoongemaakt zodat alles geïnspecteerd kon worden. Hierbij zijn geen bijzonderheden naar voren gekomen. Daarna zijn alle onderdelen van het remwerk en het frame van het rijtuig geschilderd, waarna het remwerk weer onder het rijtuig kon worden gemonteerd.

De rest van het rijtuig is vervolgens ook volledig geschuurd om weer te kunnen worden voorzien van een frisse groen-crèmeverflaag. Ondertussen liepen de werkzaamheden voor de C-beurt gewoon door, alle punten die bij deze keuring nagelopen moeten worden staan beschreven in de onderhoudsrapportages. Hierin staat onder andere de werkzaamheden en normen beschreven aan de remcilinder, tripelklep, lagers, noodremmen en het meten van de wielprofielen en het stoot- en trekwerk.

Nu het onderhoud en het schilderwerk aan de BD 251 succesvol afgerond zijn kan het rijtuig weer fris de dienst in, klaar voor vele nieuwe seizoenen.

Hieronder een korte foto-impressie.

Foto's en tekst: Christiaan Mullaart

Ander nieuws: