Ook in de winter zit de VSM niet stil!; 12-02-2013

De stoomtreinen van de VSM rijden dan wel niet in de winter, dat wil niet zeggen dat de vrijwilligers van de VSM stil zitten in deze periode. Zo wordt onder andere in Dieren ruim 1300 meter spoor vernieuwd, tussen de Imboslaan en het Nachtegaalpad.

Op de plek waar momenteel de spoorvernieuwing in volle gang is lag zogenaamd gespijkerd spoor BS 95 (BS staat voor British Standard), dit is geen gangbare maat meer in Nederland.
In eerste instantie hebben we 2600 meter NP 46 spoorstaven vanuit onze opslag in Loenen naar Dieren overgebracht. NP 46 is het oudste spoorprofiel en is rond 2003 geleidelijk vervangen in Nederland, het getal 46 staat voor 46 kilogram per meter rail. Naast de spoorstaven zijn er ook ruim 2000 betonnen dwarsliggers overgebracht. Dit alles is uitgevoerd in eigen beheer.

Vervolgens zijn de spoorstaven aan elkaar gelast in 2 grote stukken van 1300 meter, het zogenaamde stomplassen. Deze spoorstaven zijn naast het oude spoor gelegd, waarna het oude spoor werd verwijderd. Het cunet werd uitgegraven en de nieuwe dwarsliggers op de juiste plaats gelegd zodat de nieuwe spoorstaven gemonteerd konden worden.
Nadat dit alles was uitgevoerd worden deze nieuwe stukken in lengtes van 38 meter gezaagd en voorzien van nieuwe gaten en lasplaten voor de bevestiging.

Binnenkort wordt er een begin gemaakt met het lossen van de nieuwe ballast. Zodra dat klaar is kan een stopmachine komen die het spoor op de juiste hoogte zal leggen.
Gelijktijdig met deze spoorvernieuwing worden ook twee overwegen vervangen.

De onderstaande foto's geven een beeld van de werkzaamheden.

     
     

Foto's: Rick Peters en Coen Hesp

 
Tekst: Coen Hesp

Ander nieuws: