De stoomloc weer uit het vet; 25-03-2010

De VSM bestaat 35 jaar! In 1975 begon ze met één stoomlocomotief en een paar rijtuigen, op het stilgelegde locaalspoortraject Apeldoorn-Dieren. In 2010 behoort de VSM tot de grootste rijdende spoorwegmusea ter wereld, met meer dan 40 historische stoom- en diesellocomotieven en evenzoveel rijtuigen en ruim 100 oude goederenwagons. Alles bij de VSM wordt uitgevoerd door vrijwilligers die tot op het bot zijn gemotiveerd en trots om VSM-er te zijn. Ze laten graag zien aan de reiziger wat ze presteren in hun vrije tijd.  Dat begint dit jaar met de Paasritten.

Dus gaan op zondag 4 en maandag 5 april de kolen weer op het vuur. De stoker en de machinist, zwart van het roet, brengen de grote stoomlocomotief in beweging. De (Veluwsche) stoomtrein rijdt vanaf station Beekbergen naar Apeldoorn en daarna gaat de reis via station Beekbergen naar Eerbeek.

Op station Beekbergen blijft de stoomlocomotief 45 minuten staan. Niet om de stoker te laten uitrusten van het kolen scheppen, maar om de reiziger alle gelegenheid te geven kennis te maken met het “stoomdepot”. Met een speciale folder begint een ontdekkingstocht door het stoomdepot, de wereld van de trein van toen, de trots van de VSM-ers. De grote collectie stoom- en diesellocomotieven, de oude rijtuigen, de stoomlocwerkplaats, het oude stationskantoor, de enorme draaischijf voor het draaien van de locomotieven zijn niet te missen. De stoomlocomotief wordt van de trein afgekoppeld en rangeert naar de grote kolenkraan voor het laden van vele kilo’s kolen voor de reis. Daarna wordt met een zogeheten waterkolom de stoomlocomotief met duizenden liters water gevuld. Immers zonder water, geen stoom. De reiziger beleeft het allemaal mee, zoals het vroeger zo gewoon was. Wanner de machinist voldoende tijd heeft, nodigt hij in Beekbergen jong en oud uit voor een bezoekje aan zijn domein, de locomotief zelf. Natuurlijk mag dan het voelen van de warmte van het grote vuur niet ontbreken. De vele hendels en meters waar gelukkig de machinist alles van snapt, zijn het verschil met de druktoetsen en computerschermen van nu.

Na de ontdekkingstocht door het stoomdepot, klinkt de fluit van de stoomlocomotief: instappen! Dan klinkt de fluit van de hoofdconducteur en rijdt de stoomtrein door naar Eerbeek en terug naar Apeldoorn waarbij de reiziger geniet van de kracht van stoom, de stoomfluit die het wegverkeer waarschuwt en het gevarieerde Gelderse landschap van stad, dorp, weilanden en bossen.
Mocht de Paashaas een bezoek brengen aan de Veluwe, dan bezoekt deze zeker ook de VSM!

De stoomtrein vertrekt om 12.40 uur vanaf station Beekbergen naar station Apeldoorn (achterzijde NS-station, naast de parkeerplaats). Om 13.25 uur vertrekt de trein vanaf station Apeldoorn naar Beekbergen (bezoek stoomdepot) en Eerbeek v.v. Om 16.00 uur is de trein weer terug in Apeldoorn.

De VSM wordt in 2010 35 jaar en heeft een geschenk: reizigers die in het jaar 2010 35 worden of zijn (bewijs op vertoon van legitimatie) mogen mee tegen kindertarief.

Ander nieuws:

Een stoomtrein huren? Dat kan!

Huur eens een stoomtreinUw eigen stoomtrein
Er zijn veel redenen om een trein te huren. U wilt met uw personeel een uitstapje maken, of u wilt van uw huwelijk een onvergetelijke en romantische dag maken. Voor gelegenheden als deze, of voor bijvoorbeeld een jubileum of zilveren bruiloft kan onze stoomtrein als decor en vervoermiddel dienen. Lees verder...