Terug naar Toen zit er weer op!; 18-09-2011

Na weken van voorbereiding kunnen we nu terug kijken op een mooi stoomweekend. De meeste bezoekers hebben hun hart weer kunnen ophalen tijdens Terug naar Toen.

De volgende machines reden met verschillende reizigers- en goederentreinen tussen Apeldoorn en Dieren: De 23 071, 23 076, 50 0073, 50 3564, 52 3879, 52 8053, 64 415 en de TKp 23. Naast de vele stoomlocomotieven werden ook de diesellocomotieven 2299 en 2530 ingezet. De ZLSM (Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij) is dit jaar ook weer met een prachtige Zweedse machine (de B1220) naar de Veluwe gestoomd. Naast de gastloc van de ZLSM is ook de Stoomstichting Nederland (SSN) naar de Veluwe gekomen. Op zaterdag is de 01 1075 met een gezelschap van Rotterdam naar de VSM gekomen, later op de dag ging deze sneltreinlocomotief weer terug naar het westen van het land.
Naast de vele stoomtreinen reden er ook enkele historische autobussen van de SVA (Stichting Veteraan Autobussen) tussen Beekbergen en Loenen.

Tijdens Terug naar Toen werden er drie bolkoppen rond de draaischijf tentoon gesteld. Het ging hier om het vooroorlogse exemplaar ABC 7301, een plan D en een plan K. In één van de rijtuigen werd een expositie gehouden over de historie van deze rijtuigen. Ook werd een indruk gegeven van het restauratieplan van de Bolkoppen. Deze expositie is op een later tijdstip ook terug te kijken op onze website.

In het Museumstoomdepot konden de bezoekers aanschouwen hoe de stoomlocomotieven vroeger werden. In de loods van Beekbergen stonden diverse modelbanen opgesteld en verder werden er nog allerlei "spoor" artikelen verkocht. In Loenen konden verschillende stoomwerktuigen worden bewonderd en reden er speciaal voor de kinderen kleine stoomtreintjes waarin zij mee konden rijden.

Op de fotopagina kunt u een selectie van de vele foto's die gemaakt zijn tijdens Terug naar Toen terug kijken. Binnenkort kunt u de ook de filmbeelden van afgelopen Terug naar Toen terugkijken op onze filmpagina elders op onze website. Wij hopen u volgend jaar weer te mogen begroeten bij het grootste stoomtreinfestival van Nederland op 1 & 2 september 2012!

Foto: John van Beek
Foto: Jan Helffer
Foto: Herman van Dam
     
Foto: Remco Pollé
Foto: Lammert Jan Beumer
Foto: Sander Clarisse
     
Foto: Pascal Pasman
Foto: Marcus Janke
Foto: Remco Pollé
     
Foto: John van Beek
Foto: Mark Dorland
Foto: Remco Pollé
     
Foto: Torsten Zirpel
Foto: Herman van Dam
Foto: Erik Janssen

Ander nieuws: