Foto: Sander Clarisse

Terug naar Toen zit er weer op!; 19-09-2012

Na weken van voorbereiding kunnen we nu terug kijken op een mooi stoomweekend. De meeste bezoekers hebben hun hart weer kunnen ophalen tijdens Terug naar Toen.

De volgende machines reden met verschillende reizigers- en goederentreinen tussen de stations op de spoorlijn Apeldoorn-Dieren: De 23 071, 23 076, 50 0073, 50 307, 52 3879, 52 8053 en de 64 415. Naast de vele stoomlocomotieven werden ook de diesellocomotieven 2299 en 2530 ingezet.

Het Nederlands Spoorwegmuseum (Utrecht) is dit jaar met een Nederlands historische trein naar de Veluwe gekomen. In Loenen stond de elektrische locomotief 1202 uit 1951 opgesteld voor de Bolkoppen van de VSM. Tussen de stations Loenen en Dieren reed een bijzondere combinatie van rijtuigen, namelijk een Plan K, Plan D, Plan E, Plan W en een luxe restauratierijtuig.
Naast de trein van het Spoorwegmuseum is ook de Stoomstichting Nederland (SSN) naar de Veluwe gekomen. Op zaterdag is de sneltreinlocomotief 01 1075 met een gezelschap van Rotterdam naar de VSM gekomen, later op de dag ging de "01" weer terug naar het westen van het land. Op beide dagen verbleef de tenderlocomotief 65 018 van de SSN op de Veluwe.
Naast de vele stoomtreinen reden er ook historische autobussen van de SVA (Stichting Veteraan Autobussen) tussen Beekbergen en Loenen.

Tijdens Terug naar Toen werden twee Bolkoppen tentoon gesteld in Loenen, het ging hier om een Plan D en een Plan K. In één van de rijtuigen werd een expositie gehouden over de historie van deze rijtuigen. Ook werd er een indruk gegeven van het toekomstige restauratieplan van deze rijtuigen.

In het Museumstoomdepot konden de bezoekers aanschouwen wat er vroeger allemaal aan een stoomlocomotief moest gebeuren. In de loods van Beekbergen stonden diverse modelbanen opgesteld en verder werden er nog allerlei "spoor" artikelen verkocht. In Loenen konden verschillende stoomwerktuigen worden bewonderd en reden er speciaal voor de kinderen kleine stoomtreintjes waarin zij mee konden rijden.

Op de fotopagina kunt u een selectie van de vele foto's die gemaakt zijn tijdens Terug naar Toen terug kijken. Op de filmpagina staan schitterende filmbeelden die u thuis nog eens rustig kunt terugkijken. Wij hopen u volgend jaar weer te mogen begroeten bij het grootste stoomtreinfestival van Nederland op 7 & 8 september 2013!

Foto: Pascal Pasman
Foto: Arne Vermeulen
Foto: Pascal Pasman
     
Foto: Sytze Holwerda
Foto: Remco Pollé
Foto: Remco Pollé
     
Foto: Eelco Koppelaar
Foto: Pascal Pasman
Foto: Casper Lindenburg
     
Foto: Remco Pollé
Foto: Pascal Pasman
Foto: Arne Vermeulen

 
Tekst: Remco Pollé

Ander nieuws: