Rinkelende spoorweg-nostalgie; 15-06-2016

Foto: Steven Klunder

De afgelopen weken stond er een opvallende advertentie op Marktplaats, namelijk een voorwerp dat menig spoorwegliefhebber graag in zijn bezit wil hebben. Het betrof een oude telefooncentrale afkomstig van station Kesteren. Deze oude telefooncentrale was eigendom van Jerry Meijer (48). Hij woont in het monumentale stationsgebouw van station Kesteren. Samen met een oude Siemens & Halske telefoontoestel van de Koninklijke PTT Nederland heeft de VSM ook de originele NS-telefooncentrale mogen ontvangen van Jerry.

Station Kesteren ligt aan de Betuwelijn en was vroeger één van de weinige vorkstations van Nederland. Een vorkstation is een station dat gelegen is langs twee spoorlijnen, die iets buiten het station bij elkaar komen. Het was een belangrijk spoorwegknooppunt voor treinen vanuit Amersfoort, Dordrecht en Nijmegen. Vroeger waren hier vele mensen werkzaam, van seinhuiswachter en stationschef tot kolenlader of kruier.

Tegenwoordig is station Kesteren niet meer te vergelijken met hoe het destijds was. In 1882 werd het station geopend toen de spoorlijn tussen Dordrecht, Geldermalsen, Tiel, Kesteren en Elst in gebruik werd genomen. Destijds nog een druk spoorwegknooppunt, nu een rustig stationnetje.
De telefooncentrale stamt uit de periode dat het station nog vol in bedrijf was, het bouwjaar van het toestel is helaas onbekend. De centrale is gebruikt om te communiceren tussen stations, seinhuizen en overwegwachtershuizen. Wanneer er een trein vertrok vanuit het station werd er direct gebeld naar de desbetreffende medewerker langs de spoorlijn, dit werd gedaan omdat de hedendaagse moderne beveiligingssystemen er toen nog niet waren waardoor alles met de hand bediend moest worden. Het is dus noodzakelijk om medewerkers buiten het station tijdig te informeren dat er een trein aankomt, om het spoor of een overweg te beveiligen. Voor deze belangrijke communicatie is zo’n telefooncentrale uitgevonden, wij zijn erg trots dat deze nu in het bezit is gekomen van de VSM.

Het is de bedoeling om deze telefooncentrale in de toekomst te koppelen aan de klassieke beveiliging langs de spoorlijn van de VSM.

 
Tekst: Steven Klunder en Remco Pollé

Ander nieuws: