De VSM stoomt ook op de zondagen in juni, 01-06-2010

Bezoek het museumstoomdepotOp zondag 6, 20 en 27 juni en 4 juli gaan de kolen weer op het vuur. De stoker en de machinist, zwart van het roet, brengen de grote stoomlocomotief in beweging. De (Veluwsche) stoomtrein rijdt vanaf station Beekbergen naar Apeldoorn en daarna gaat de reis via station Beekbergen naar Eerbeek.

Komend uit Apeldoorn blijft de stoomtrein 45 minuten op station Beekbergen staan. Niet om de stoker te laten uitrusten van het kolen scheppen, maar om de reiziger alle gelegenheid te geven kennis te maken met het “stoomdepot”, de trots van alle VSM-vrijwilligers. De grote collectie stoom- en diesellocomotieven, de oude rijtuigen, de stoomlocwerkplaats, het oude stationskantoor, de enorme draaischijf voor het draaien van de locomotieven zijn niet te missen. De stoomlocomotief rangeert naar de grote kolenkraan voor het laden van de kolen voor de reis. Daarna wordt met een zogeheten waterkolom de stoomlocomotief met duizenden liters water gevuld. Immers zonder water, geen stoom. De reiziger beleeft het allemaal mee in het stoomdepot van toen. Wanner de machinist voldoende tijd heeft, nodigt hij in Beekbergen jong en oud uit voor een bezoekje aan zijn domein, de locomotief zelf. Natuurlijk mag dan het voelen van de warmte van het grote vuur niet ontbreken. De vele hendels en meters waar gelukkig de machinist alles van snapt, zijn het verschil met de druktoetsen en computerschermen van nu.

Na de ontdekkingstocht door het stoomdepot, klinkt weer de fluit van de stoomlocomotief: instappen! Dan blaast de hoofdconducteur op zijn fluit en rijdt de stoomtrein door naar Eerbeek en terug naar Apeldoorn. De reiziger is in het decor van het mooie Gelderse landschap getuige van de kracht van stoom. De stoomfluit waarschuwt het wegverkeer. Of de hoofdconducteur bewaakt de overweg met de rode vlag. Zo ging het vroeger, zo gaat het bij de VSM nog.

De stoomtrein vertrekt om 12.40 uur vanaf station Beekbergen naar station Apeldoorn (achterzijde NS-station, naast de parkeerplaats). Om 13.25 uur vertrekt de trein vanaf station Apeldoorn naar station Beekbergen (bezoek stoomdepot) en Eerbeek v.v. Om 16.00 uur is de trein weer terug in Apeldoorn.

De VSM wordt in 2010 35 jaar, toont een historie die veel verder in de tijd teruggaat maar voelt zich jong in doel en ambitie. Daarom heeft ze een geschenk voor reizigers geboren in 1975, want is dat uw geboortejaar (natuurlijk op vertoon van legitimatie) dan reist u mee tegen kindertarief.

Zie voor andere rijdagen, de dienstregeling en tarieven elders op deze website.

Wij wensen u alvast een goede reis!

Ander nieuws:

Een stoomtrein huren? Dat kan!

Huur eens een stoomtreinUw eigen stoomtrein
Er zijn veel redenen om een trein te huren. U wilt met uw personeel een uitstapje maken, of u wilt van uw huwelijk een onvergetelijke en romantische dag maken. Voor gelegenheden als deze, of voor bijvoorbeeld een jubileum of zilveren bruiloft kan onze stoomtrein als decor en vervoermiddel dienen. Lees verder...