De Koningslijn komt weer op stoom!; 29-03-2012

De kolen gaan op het vuur. De stoomspanning stijgt tot maximaal 16 bar. Stoom lekt hier en daar door de poriën van het zwarte ros. De stoomfluit galmt door het landschap. Dan is het zover, de machinist zet het zwarte gevaarte in beweging. De Paasritten op zondag 8 en maandag 9 april kunnen beginnen!

Op beide paasdagen kunt u instappen op station Beekbergen (vertrektijd 12.30), of op het NS-station Apeldoorn (vertrektijd 13.25). Daarna zal de stoomreis verder gaan via station Beekbergen naar Eerbeek.

Op het station van Beekbergen blijft de stoomtrein 40 minuten staan in het Museumstoomdepot. Voor jong en oud de gelegenheid om kennis te maken met het "stoomdepot" van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM). Het is een stap terug in (over-)grootvaders tijd. Met een speciale folder begint de reiziger aan een ontdekkingstocht door de wereld van de trein van toen, de trots van de VSM-vrijwilligers.
De zeer omvangrijke collectie stoom- en diesellocomotieven, de oude rijtuigen, de stoomlocwerkplaats, het klassiek ingerichte stationskantoor, de 22 meter lange draaischijf voor het draaien van de locomotieven zijn niet te missen. De reiziger ziet hoe de stoomlocomotief kolen krijgt met een oude kolenkraan en daarna duizenden liters water inneemt met een klassieke waterkolom.
Als de machinist voldoende tijd heeft, nodigt hij in Apeldoorn en Beekbergen jong en oud uit voor een bezoekje aan zijn domein, de locomotief zelf. De warmte van het grote vuur en de vele hendels en meters zijn het verschil met de digitale wereld van nu.

Na de ontdekkingstocht door het stoomdepot klinkt de stoom- en conducteursfluit: instappen! De stoomtrein boemelt en fluit voort naar Eerbeek door het gevarieerde Gelderse landschap van stad, dorp, weilanden en bossen. Vanuit Eerbeek zal de stoomtrein terug stomen via Beekbergen naar Apeldoorn (aankomst 16:04).

Klik hier voor de dienstregeling en de tarieven.

 
Tekst: Paul van Buuren
Foto's: Klaus Holzborn en Erik Janssen

Ander nieuws: