Veluwsche Stoomtrein is klaar voor de winter!; 22-12-2011
Met stoomverwarmde stoomtrein van Apeldoorn naar Eerbeek op 26, 27 en 28 december

Wisselverwarming is er niet, de VSM-ers bezemen de wissels schoon als er sneeuw valt. De rijtuigen worden verwarmd met stoom van de locomotief. De stoomketel houdt alles dooi aan de locomotief zelf wat moet blijven functioneren. Glühwein en warme chocolademelk zijn aan boord. Kortom de Veluwsche Stoomtrein (VSM) is klaar voor haar winterritten!

Op 26, 27 en 28 december rijdt haar "Glühweinexpress" van Apeldoorn naar Eerbeek en weer terug. Speciaal voor de kerstdagen wordt een van de grote stoomlocomotieven met een lengte van ruim 22 meter en een gewicht van ruim 140.000 kilo onder stoom gebracht. Een brok stoomgeweld van jewelste. De rijtuigen, waaronder Oostenrijkse oudjes met open balkonnetjes, worden verwarmd met stoom van de stoomlocomotief. Wolken lekkende waterdamp versieren het nostalgische beeld langs de hele trein.

De innerlijke mens kan warm worden gehouden met glühwein en warme chocolademelk. Tijdens de reis geniet u van de gevarieerde Veluwse omgeving. Het geluid van de stoomtrein met haar galmende stoomfluit maakt de sfeer compleet.

De "Glühweinexpress" vertrekt vanaf station Beekbergen om 12.40 uur naar Apeldoorn en om 13.55 uur naar Eerbeek. Vanaf station Apeldoorn vertrekt de "Glühweinexpress" om 13.25 uur. Het perron van de stoomtrein bevindt zich aan de achterzijde van het NS-station. Bij station Beekbergen, gelegen in het dorpje Lieren, bevindt zich het depot en de werkplaats van de Veluwsche Stoomtrein waar veel van het historisch materieel staat opgesteld. Zeker een bezoek waard.

Klik hier voor de dienstregeling en de tarieven.

 
Tekst: Paul van Buuren
Foto's: Remco Pollé

Ander nieuws: