Historisch bezoek in de VSM werkplaats; 25-11-2011

Op 30 september kwam de historische locomotief 1251 van Euro-Express Treincharter (EETC) vanaf de Watergraafsmeer naar Apeldoorn. Vanaf Apeldoorn ging het transport, bij gebrek aan elektrificatie, verder achter stoomlocomotief 23 076 naar het Museumstoomdepot. Enkele dagen later is de loc naar de VSM Hoofdwerkplaats in Apeldoorn overgebracht.

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij heeft in Apeldoorn werkplaatsruimte ter beschikking gesteld aan EETC en optische werkzaamheden uitgevoerd aan de 1251. Eerder dit jaar is de 1254 van EETC ook al bij de VSM voorzien van een nieuw uiterlijk.
Op 29 oktober is de loc door dieselloc 636 van de VSM naar Apeldoorn gebracht. Vanaf daar is de 1251 meteen begonnen aan een rondrit door Nederland in zijn nieuwe jasje.

Op 12 november werd een reünie gehouden van alle 8 nog bestaande 1200'en in Nederland. Dit was één van de jubileumactiviteiten van de 80 jarige NVBS (Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen), er werd op die dag ook stilgestaan bij het 60 jarig bestaan van deze krachtige en fantastische machines. De 1251 en 1254 hebben zich dan ook uitstekend gepresenteerd in hun rode EETC jasje aan alle belangstellenden.

Foto: Frans Hessels
Foto: Frans Hessels
   
Foto: Frans Hessels
Foto: Remco Pollé

 
Tekst: Arnold Willemsen en Remco Pollé

Ander nieuws: