Wisselvernieuwing in het Museumstoomdepot; 07-03-2014

Foto: Arnold Willemsen
De afgelopen twee maanden is de VSM-infraploeg druk bezig geweest met het aanpassen van wissel 5 in het Museumstoomdepot. Dit (1:9) wissel is in een ver verleden geplaatst als aansluitwissel naar een opstelspoor naast de Romneyloods. Deze is blijven liggen na nieuwbouw van de huidige loods. Door het gebruik van dit wissel in Beekbergen ontstond er een S-bocht in het stuk spoor richting de loods. Dit was onvermijdelijk aangezien er voor de loods een kruising moest komen om de draaischijf te kunnen bereiken.

De S-bocht zorgt voor onnodige slijtage aan de lagers van de stoomlocomotieven. Het verwijderen van de S-bocht kon worden bewerkstelligd door het wissel om te bouwen naar een 1:7 symmetrisch wissel. Van dit wisseltype heeft de VSM de afgelopen jaren verschillende onderdelen weten te verzamelen. De tongbeweging van het wissel kon blijven liggen, het puntstuk en de spoorstaven inclusief strijkregels werden vervangen. Tijdens het vervangen zijn er meteen nieuwe dwarsliggers geplaatst.

Doordat een 1:7 symmetrisch wissel korter is dan een 1:9 wissel kon het spoor vloeiender worden neergelegd zodat de S-bocht richting de loods is verdwenen.

Hieronder een korte foto-impressie.

     

Foto's en tekst: Coen Hesp

Ander nieuws: