Veluwsche Stoomtrein MaatschappijVeelgestelde vragen

 

1. Kan ik ook pinnen bij de VSM?
Bij de conducteurs op de stoomtrein en in het stationsgebouw in Beekbergen is het mogelijk om te betalen met PIN.

2. Moet ik reserveren om mee te gaan?
U hoeft niet te reserveren, kaartjes kunt u vooraf kopen via onze winkel. U kunt uw kaartjes ook op de dag zelf bij de conducteur van de stoomtrein of op het stationskantoor in Beekbergen kopen.
Wel adviseren wij voor grotere groepen rolstoelgebruikers om vooraf even te reserveren, dit kunt u doen door te bellen naar: 055-506 1989.

Reserveren is alleen verplicht voor de lunch-/dinerritten, Halloween-Griezel-Express en de Sinterklaas-Pepernoten-Express, hiervoor kunt u reserveren via onze online kaartjeswinkel.

3. Wanneer rijdt de stoomtrein?
Klik op de gekleurde dagen in de rijdagenkalender voor meer informatie over de dienstregeling en mogelijke arrangementen. Op de NIET-gekleurde dagen rijden we niet.

4. Waar kan ik parkeren?
In Apeldoorn kunt u parkeren op de P&R-terrein (Q-park) naast het VSM perron aan de Laan van Mensenrechten (achterzijde van het station). Als VSM-reiziger betaalt u een gereduceerd tarief van €9,50. Bij de conducteur in de stoomtrein koopt u een uitrijkaart (waardebon), zolang de voorraad strekt.

  1. Bij het inrijden heeft u een bankpas nodig, na het invoeren van deze kaart gaat de boom open (u ontvangt geen parkeerbon).
  2. Bij het uitrijden houdt u eerst de waardekaart die u bij de VSM heeft gekocht voor de barcodelezer, op het scherm verschijnt een mededeling dat de korting is geaccepteerd. Vervolgens steekt u de door u gebruikte pas (waarmee u binnen bent gereden) in de kaartlezer, de boom gaat voor u open.
  3. Wilt u bij het uitrijden meer informatie, druk dan op de HELP-knop van de parkeerzuil. Bovenstaande instructie kunt u hier visueel terugkijken.
Bij de andere stations is er parkeergelegenheid op de openbare weg nabij het station (gratis).

5. Kunnen we eten en drinken in de trein?
Ja, in alle stoomtreinen rijdt een restauratierijtuig mee waar u terecht kunt voor een drankje en een kleine versnapering. Een aantal dagen per jaar vinden er ook culinare arrangementen plaats. Voor meer informatie over deze arrangementen kunt u kijken in de VSM online kaartjeswinkel.

6. Zijn er kinderstoelen aanwezig bij de culinaire ritten?
Nee, helaas zijn er geen kinderstoelen aanwezig, deze kunnen vanwege de beperkte ruimte in onze luxe restauratierijtuigen niet geplaatst worden.

7. Mag mijn hond en/of fiets mee in de trein?
Ja, uw hond en fiets mogen mee in de trein (m.u.v. van culinaire arrangementen, hier zijn uiteraard wel hulphonden toegestaan). Voor een fiets moet u wel een fietskaartje kopen op het stationskantoor van Beekbergen of bij de conducteur op de trein.

8. Hoe kan ik vrijwilliger worden bij de VSM?
U kunt zich aanmelden een email te sturen aan personeel@stoomtrein.org. Daarnaast kunt u ook reageren op onze vacatures, de beschikbare vacatures zijn hier te vinden. Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen. Of meldt u op zaterdag bij één van onze medewerkers. Zij kunnen u ook verder helpen.

9. Waar kan ik mijn kaartjes kopen?
U hoeft niet te reserveren voor de reguliere dienstregeling, kaartjes kunt u vooraf kopen via onze online kaartjeswinkel. U kunt uw kaartjes ook op de dag zelf bij de conducteur van de stoomtrein of op het stationskantoor in Beekbergen kopen.

10. Is de VSM rolstoeltoegankelijk?
Ja, onze perrons zijn drempelvrij en één van onze rijtuigen is voorzien van een rolstoellift. Het Museumstoomdepot is voor een deel ingericht met historische klinkers en klinkerkopjes. Denk er dus aan dat u meer tijd nodig heeft om een rondwandeling te maken. Helaas kan de rolstoellift niet worden gebruikt op het station van Eerbeek en bij Halte Immenbergweg. De boot is volledig aangepast voor rolstoelgebruikers.

11. Kan ik een stoom- of dieseltrein huren?
Een dag de stoomtrein afhuren en met uw gezelschap terug in de warme ambiance van de spoortijd van toen. Een rit met de historische stoomtrein waarbij de chef-kok in de rijdende keuken een heerlijke lunch, high tea of een warm/koud buffet voor u klaarmaakt is al een belevenis op zich. Bekijk hier de talloze mogelijkheden!

12. Is de Museumjaarkaart geldig bij de VSM?
Nee, de Museumjaarkaart is bij de VSM helaas niet geldig.

13. Wat zijn de openingstijden van het Museumstation?
Het Museumstation Beekbergen is alleen toegankelijk voor bezoekers op dagen dat er volgens dienstregeling wordt gereden, zie voor de rijdagen onze rijdagenkalender. Daarbuiten is het Museumstation Beekbergen alleen toegankelijk voor bezoekers op afspraak en/of onder begeleiding van een medewerker van de VSM, het is niet toegestaan op het emplacement te fietsen.

14. Waar ligt de boot aangemeerd?
In Zutphen ligt de boot aan de IJsselkade ter hoogte van het IJsselpaviljoen (IJsselkade 1, 7201 HA Zutphen).
In Dieren ligt de boot in de IJsel, ter hoogte van de veerpont.

15. Is het arrangement Veluwe IJssel Boemel ook te beginnen op de tussenstations?
Het arrangement Veluwe IJssel Boemel is alleen te beginnen in Apeldoorn, Beekbergen of Zutphen. Meer informatie en opstapmogelijkheden zijn hier te vinden.

16. Is de Hoofdwerkplaats in Apeldoorn te bezoeken?
Nee, de VSM hoofdwerkplaats in Apeldoorn is niet toegankelijk voor publiek.

De 44 1593

Bezoekersinformatie: