Grondige onderhoudsbeurt toilet B 8501; 24-03-2019

Niet alleen de stoomlocomotieven krijgen deze winter de nodige aandacht, ook de rijtuigploeg is druk in de weer geweest met verschillende projecten. Eén van de projecten is de tweede klas Blokkendoos, de B 8501.

Het toilet is volledig gedemonteerd tot op de kale ondervloer aan toe. Er is een nieuwe bovenvloer gemaakt en nieuw linoleum gelegd, tevens is de deels vergane betimmering vernieuwd en hersteld. Alsof dat nog niet genoeg is, is er ook nog een nieuwe toiletpijp vervaardigd in eigen beheer. Dit is gedaan met behulp van een oude wals welke momenteel veel ingezet wordt om het plaatwerk voor onze 80’er vorm te geven.

Het blokkendoosrijtuig is inmiddels al weer bijna 100 jaar oud! De rijtuigploeg is momenteel veel kleine herstellingen en renovaties aan dit rijtuig aan het uitvoeren, zodat we dit rijtuig als rijdend museumstuk nog lang kunnen inzetten op de Koningslijn. Voor de toekomst wordt momenteel een plan gemaakt om het gehele interieur een grondige onderhoudsbeurt te geven. Het plan is om in alle reizigersafdelingen en op de balkons, net zoals op het toilet, alle vloeren te renoveren en van nieuw linoleum te voorzien. Ook het her-bekleden en herstellen van de banken zal in het plan worden opgenomen op zo het interieur van het rijtuig een opknapbeurt te geven. Aangezien het eerste toilet al onder handen is genomen is het idee om het andere toilet ook weer in dienst te brengen, hierin zit een bijzondere opklapbare wastafel.

Deze toekomstige werkzaamheden hoopt de rijtuigploeg in enkele jaren voor elkaar te krijgen, dit is afhankelijk van de beschikbare (werkplaats)capaciteit maar ook van eventuele medefinanciering. Wilt u uw steentje bijdragen aan het opknappen van dit rijtuig? U kunt zich aanmelden als vrijwilliger of een steuntje bijdragen als donateur van de VSM.

 
Tekst en foto's: Patrick Meiland

Ander nieuws: