Collectie - MoSi (Moderne Sik)

De VSM MoSi 28De Locomotoren waren niet meer geschikt om mee te werken, daarom moest er naar een vervanger worden gekeken.

De MoSi zou de Locomotoren moeten vervangen, daarom is ervoor gekozen om de hem vanuit de cabine, maar ook vanaf de treeplank te kunnen bedienen. De Mosi werd veelal ingezet in combinatie met materieel dat gericht is op de bovenleidingsbouw. Deze loc heeft een laadbak die geschikt is voor een gewicht van 6 ton en is tevens uitgerust met een kraan die capaciteit heeft voor 12 tonmeter.

In de jaren negentig is dit model onder veel belangstelling geïntroduceerd als de vervanger van de Locomotor. Alle kwaliteiten van de Locomotoren zitten in de MoSi. Het Revisiebedrijf Tilburg heeft drie exemplaren gebouwd en daar is het ook bij gebleven. Door de kleine serie zijn er weinig reserve onderdelen en zitten er nog een aantal kinderziektes in de loc's. De Locomotoren zijn uiteindelijk vervangen door de grote moderne diesellocomotieven als de serie 6400/6500 en door de G1206.

De VSM MoSi "Nans"

De vorige eigenaar van de MoSi gebruikte hem niet meer, omdat hij al was vervangen door andere werkvoertuigen.
Momenteel zijn de remcilinders onder de loc gehaald, zodat die gereviseerd kunnen worden. In het verleden is gebleken dat de remcilinders van de MoSi niet altijd goed hun werk doen.

Als de MoSi weer bedrijfsvaardig is is het een uitstekende loc voor de infraploeg. Ze kunnen met de MoSi hun werktrein trekken en ze beschikken dan meteen over een laadbak, kraan en verblijfruimte.
De Locomotoren van de VSM blijven gewoon het rangeerwerk verrichten in het depot samen met de andere diesellocomotieven.

Locomotief Bouwjaar Fabrikant Vermogen Snelheid Status
28 1996 Revisiebedrijf Tilburg 240 pk 40 km/h Buiten dienst

Technische gegevens

Serie MoSi algemeen
Inzet Werktreinen
Seriegrootte 3 stuks
Asindeling 2A

Motor
Type motor DAF "RS 180 M"
Overbrenging Diesel-mechanisch

Prestaties / Afmetingen
Vermogen 240 pk
Maximale snelheid vooruit 40 km/h
Maximale snelheid achteruit 40 km/h
Maximale snelheid vanaf treeplank 6 km/h
Totale lengte over de buffers 12420 mm
Massa 32 ton

Foto's

 
     

- Gegevens onder voorbehoud -

Wie zijn wij?