Werken bij de VSMWerken bij de VSM

Bij de VSM zijn vele vrijwilligers actief in verschillende functies. Variërend van functies in de treindienst, of in één van de VSM-werkplaatsen tot administratieve functies, al het werk bij de VSM wordt door vrijwilligers gedaan. In het menu rechts kunt u meer informatie vinden over de verschillende werkzaamheden bij de VSM.

Medewerker worden?

De VSM bestaat op dit moment door de inzet van ongeveer 160 enthousiaste vrijwilligers. Zij dragen zorg voor alle facetten van het werk binnen de VSM, zoals het controleren en toezien op de naleving van de spoorwegveiligheid, de financiële administratie, kilometerregistratie van de loc's en rijtuigen, spoorwegonderhoud, marketing, treinpersoneel, catering, dienstindelers en natuurlijk het onderhoud aan ons materieelpark.

De VSM is voortdurend op zoek naar mensen die, op welke wijze dan ook, hun steentje willen bijdragen aan het verwezenlijken van onze doelstelling, het in werking houden van een rijdend spoorwegmuseum.
Momenteel hebben wij enkele vacatures beschikbaar, kijk voor meer informatie over de werkzaamheden van de VSM in het menu rechts.

 

Hoe ziet een werkdag eruit?

Werken bij de VSMOp een mooie zomerochtend in het Museumstoomdepot Beekbergen is de politieagent bezig zijn loc voor de trein te zetten, de ambtenaar koppelt hem vervolgens aan. De advocaat hangt uit z'n raampje en ziet hoe de wethouder de laatste reizigers in de trein helpt. Ondertussen is de dierenarts begonnen met het sluiten van de overwegbomen. Precies op tijd, roept de advocaat naar de politieagent: "Abfahrt"! De politieagent zet de trein in beweging om aan de reis naar Apeldoorn te beginnen. Bij de eerste overweg stapt de ambtenaar uit om met de rode vlag het wegverkeer tegen te houden zodat de trein verder kan. In de trein is de wethouder druk bezig om alle kaartjes, op historische wijze, te knippen.

Dit is een kleine greep uit de taken die moeten worden uitgevoerd tijdens het rijden met de stoomtrein. Alleen kunt u dit verhaal misschien niet helemaal goed volgen. Als u nu de politieagent veranderd in machinist, de ambtenaar veranderd in cheftrein, de advocaat vervangt door stoker, de wethouder als conducteur aan ziet en de dierenarts als stationschef beschouwd klopt het verhaal helemaal. Maar zo kan een dag er wel uit zien, de meeste van onze vrijwilligers hebben in het dagelijkse leven (bijna) niets met treinen te maken.

 

Wie zijn wij?

Werken bij de VSM

Treindienst:
- Machinist
- Stoker
- Cheftrein
- Conducteur
- Stationchef
- Catering

Werkplaats / Administratief:
- Locomotiefploeg
- Dieselploeg
- Rijtuigploeg
- Interieurploeg
- Infraploeg
- Elektroploeg
- Organisatorisch